Pälsvårdsserie för valpar: Plocka öronhår

Då var det dags för Nami att få insidan av örat plockat på hår.

En pudel har växande hår överallt på sin kropp, så också i öronen. Mängden päls varierar mellan individer och råden om hur man sköter ett öra på bästa sätt kan variera. En del plockar bort så gott som all päls, andra rensar lite så att det blir luftigare och sedan finns det individer som inte har någon päls att tala om i örat. Ta hjälp av din uppfödare för att höra dig för hur denne brukar göra först och främst.

Vad som är lika för alla pudlar är dock att man behöver hålla koll på öronen; ett välmående öra är inte svullet, inte rött, inte geggigt och luktfritt.

Vänj din valp med att du hanterar öron och pälsen i öronen redan från tidig ålder, blir då din hund en sådan individ med en ”skog av päls” i örat har du mycket gratis om den är van vid hanteringen.

Pälsen i öronen släpper inte på unga valpar, ofta börjar den släppa i samband med att valpen byter tänder men det varierar givetvis från individ till individ. Vänj den vid att du är där och tittar, du kan dra lite i hårstråna utan att dra och givetvis göra rent om det är smutsigt. Ha tålamod och gör denna stund till något som inte upplevs obehagligt.

När pälsen väl släpper och det är dags att börja dra/plocka; tar du så få strån som möjligt med dina fingrar (en del föredrar att använda lite öronpuder så de får grepp) och drar försiktigt för att se om hårstråna släpper. Jobba dig vidare med samma teknik. Var lätt på handen, ta god tid på dig och glöm inte att belöna din hund.