Pälsvårdsserie för valpar; Bad och Fön

Oavsett om du väljer att ha din valp/vuxna hund i lång eller kort päls så är bad och fön A och O när det kommer till att vara (eller äga) en pudel. Här kommer en film på valpen Nami med lite instruktioner för bad och fön.


Bad och fön
Att vara pudel innebär bad relativt ofta, badar man så blir både päls och skinn fräscht och leder till glansighet. Smuts och bakterier rensas ut och hårstråna får chans att återhämtas. Dessutom får man en väldoftande kamrat att mysa ner näsan i.

Hur ofta man vill bada är individuellt, har man bra schampo kan man bada ofta om man så önskar. Men var 3e-5e vecka om hunden är kortklippt kan vara ett bra riktmärke. Har du längre päls behöver du förmodligen bada tätare för att slippa smuts i pälsen som skapar tovor.

Badet
Väl i badet har man schampo och balsam blandat i flaskor. Sorter på detta finns det återigen en uppsjö av, man får söka sig efter ett som man trivs med. Tänk på att de flesta schampon och balsam på marknaden ska spädas innan man använder dem.

Du blöter hunden noga och fördelar schampo i hela pälsen och kramar/masserar in det i pälsen. Skölj ur schampot och schamponera en gång till om pälsen är smutsig. Skölj, skölj och skölj så att alla schamporester försvinner ur pälsen. Kvarglömt schampo skapar både tovor och kan irritera huden som i sin tur kan bli mjällig eller torr. När du är färdig med schamponeringen tar du i balsamet – gör samma procedur som med schampot. Balsam förhindrar att pälsen blir statisk, skyddar hårstråt och gör det lättare att borsta/föna ut pälsen. Balsam har du bara i 1 gång och återigen skölj skölj skölj.

Väl färdig med sköljning av balsamet är det dags att låta hunden komma upp/ut ur badet. Torka hunden utan att gnugga – då kommer tovorna på löpande band. Utan krama ur vattnet i handduken.

Föna
Nu är det dags att föna. Oavsett vilken slags fön du har är det viktigt att pälsen blir torr ända in till huden. Fukt skapar tovor och kan göra att hunden blir kall. Gå metodiskt igenom pälsen uppifrån och ner eller tvärtom, hoppa inte runt och föna lite här och lite där utan börja i ena änden och jobba dig till andra.

Har du en fön på stativ eller en vanlig hårfön för människor så behöver du borsta eller karda pälsen samtidigt som fönens luft kommer mot pälsen. Detta för att du ska komma ända ner till huden men också för att pälsen ska bli rak. Hitta ett lagom avstånd för fönen och se till att det inte blir för varm blås. Du kardar där fönens luft delar på pälsen, metodiskt ända ner till huden och när pälsen är rak och torr går du vidare till nästa parti av blöt päls. Byt riktning på kardningen då och då så kommer pälsen att torka fortare.

Glöm inte huvud och svans, sänk hastigheten på fönen om valpen tycker det är lite obehagligt. Var lugn och konsekvent med vart du ska föna för stunden och låt inte valpen snurra runt. Det kan krävas en hel del tålamod i början när man ska lära sin valp att bli fönad.

Har du en så kallad slangfön så ”slår” den ur vattnet ur pälsen, du använder den hastighet som känns bra för dig och din hund. Här blir luftstrålen mycket hårdare än med en vanlig hårfön och luften gör mer av arbetet än vad en karda gör. Du håller fönen stilla på ett ställe tills du ser att pälsen är rak och torr, då flyttar du munstycket till nästa plats på kroppen. Du behöver alltså inte karda eller borsta samtidigt.

När hunden är färdigfönad går du igenom hunden med en borste eller karda för att få bort den sista fukten och se till att ingen fläck på kroppen är missad.