Skip to content

Familjehunden

Familjen Weienstedt-Havenäs

Hos familjen Weienstedt-Havenäs strax utanför Göteborg bor 2 vuxna, 2 barn och storpudlarna Timmy (11 år), Nisse (5 år) och Nala (1 år).  

När vi frågar mamma Jenny vilka tre egenskaper hos pudeln hon tycker är pudelns främsta fördelar nämner hon att de är den perfekta familjehunden, en allroundhund och att de inte fäller hår. 

Att Timmy, Nisse och Nala är glada i familjelivet råder det inga tvivel om! 

Nedan kan ni läsa mer om hur pudlarna hos familjen Weienstedt-Havenäs spenderar sina dagar. 

"De är trygga, glada och positiva"

"De är trygga, glada och positiva"

Vad var det som gjorde att du/ni skaffade just pudel?

Första pudeln flyttade in i huset när jag själv var barn och det var 1989. Efter det är jag kär i rasen. Storpudeln uppfyller precis det jag vill ha hos en hund. Det är en perfekt familjehund som älskar att vara med familjen på vad det än är vi hittar på. De leker med barnen och deras kompisar, är lyhörda, sociala och glada med en tydlig av och på knapp vilket gör att de är väldigt lugna och harmoniska inne i huset trots att vi har tre stora hundar. Något som är skönt är att vi inte har massa päls inne då de inte fäller.

Vardagen hos oss

De får en ordentlig morgonpromenad och frukost sedan lägger de sig och väntar under tiden resten av familjen kommer igång för dagen. Vi har hyfsat flexibla arbeten så de är hemma max fem timmar själva under dagen. Blir dagen längre så följer de med mig på jobbet och då ligger de och sover och tuggar ben under tiden jag jobbar. Under dagen blir det rastrundor samt en runda i skogen efter jobbet så de får chans att springa lösa och leka.

Hundarnas riktiga aktivitet under vardagarna kommer när barnen lagt sig. Då får de långpromenad och ett par dagar i veckan tränar vi lite olika saker såsom vardagslydnad, tricks och ringträning för den som ställs ut. Även barnen tränar gärna med hundarna och vår dotter har gått kurser med dem.

jenny 4
jenny 5

Vad innebär pälsvård för er?

När de ställs ut har de en full continental vilket innebär bollar på ben och rumpa samt en stor man. Det kräver förstås en massa jobb med bad och fön varje vecka. När de däremot är klara i utställningsringen så klipps de kort. Då håller vi pälsvården så enkel som möjligt och kan variera oss mellan olika kortklippta frisyrer. När de är kortklippta badar de en gång i månaden.

Vi gör ingen skillnad i hur hundarna lever sitt liv vare sig de är fullpälsade eller nedklippta. De springer i skogen och i lera och är ute i alla väder.

Vad gör ni när ni hittar på något extra roligt?

Hundarna älskar aktiviteter med hela familjen, plocka blåbär måste vara en av favoriterna då de gärna äter upp alla bär i barnens hinkar och de tycker om att bada i sjön på sommaren.