Top Image

Hälsa

Pudeln är både frisk och långlivad. Den stora pudeln blir ofta 12–13 år gammal, de mindre ofta 15 år och mer – även de äldre pudlarna är både sportiga och lekfulla. Det lekfulla och unga sinnet behåller de långt upp i åren och är ett av pudelns många karakteristiska drag.

Svenska Pudelklubben, tillsammans med uppfödarna av rasen, arbetar aktivt med att pudeln som ras skall förbli frisk och långlivad samt bibehålla sin sunda exteriör och goda mentalitet. 

I RAS-dokumentet kan du fördjupa dig om pudelns hälsa om du vill läsa mer! Inför varje uppdatering av det rasspecifika avelsstrategi-dokumentet har Pudelklubben skickat ut en enkät där pudelägare fått svara på frågor kring både hälsa och mentalitet. Resultatet har på det stora hela varit glädjande vid alla tre enkättillfällen, vid den senaste 2015 ansåg de allra flesta pudelägarna (ca 90%) att deras hund var frisk.

Hälsoprogram

Vissa raser inom Svenska Kennelklubbens organisation har krav på olika hälsotester innan avel, för att säkerställa att man inte avlar på individer som antingen själva är sjuka eller är anlagsbärare på en viss sjukdom.

Det är olika krav för olika raser och målsättningen med hälsoprogrammen är att minska förekomst och spridning av det som testas.

Gemensamt för alla hälsoprogram är att de ska vara utförda innan parning och centralt registrerade hos SKK (synliga på SKK hunddata/avelsdata).

Hälsoprogram för storpudel

Storpudel – Höftledsdysplasi (HD):

Innan parning måste föräldradjuren ha ett resultat av en HD-röntgen.

År 2014 infördes HD-index* för storpudlarna och sedan dess är det tillåtet att använda hundar med HD-grad A, B och C i avel. Man får ej använda hundar med HD-grad D- E i avel då det strider mot SKKs grundregler.

*Vad är HD-/ED-index?
Hundens index för HD och/eller ED är en skattning av dess nedärvningsförmåga avseende HD/ED. Index innebär att man, förutom individens eget röntgenresultat för HD/ED, även tar hänsyn till släktingars resultat för att skatta hundens avelsvärde avseende HD/ED. Index gör det möjligt att i avelsvärderingen skilja individer med samma röntgenstatus åt och därmed få en säkrare värdering av den tilltänkta avelshundens avelsvärde.

Läs mer om HD-index på SKKs sida.

Hälsoprogram för toy/dvärg/mellanpudel

De mindre varianterna (toy/dvärg/mellan) av pudeln har ett hälsoprogram gällande prcd-PRA. Läs mer om prcd-PRA på SKKs hemsida.

Prcd-PRA är en ärftlig ögonsjukdom som ofta börjar med att en drabbad hund får svårt att se i mörker, för att efter en tid även drabba seendet i dagsljus. De flesta hundar som är drabbade av Prcd-PRA blir helt blinda. För att förhindra att hundar ska drabbas av denna form av ögonsjukdom görs ett DNA-test, vilket krävs för registrering av bland annat pudel (mindre varianterna).

I enlighet med SKKs grundregler ska resultatet finnas synligt i hunddata/avelsdata innan parning.

I avel får endast hundar användas som som antingen är:

  • DNA-testade fria (prcd-pra A)
  • fria via sina föräldrar (hereditärt fria)
  • anlagsbärare (prcd-b)

Sjuka (prcd-pra C), affekterade, hundar får ej användas och beläggs med avelsspärr.

Pudelklubben för statistik på sjukdomar inom rasen för att hålla den så frisk som möjligt. Du kan hjälpa till genom att meddela sjukdom hos en hund.