Top Image

Pälsvård & skötsel

Pudelns päls ska ha en struktur som är fin, ullig, krusig och spänstig. Pälsen genomgår en utveckling och är oftast inte färdig förrän efter två-års åldern. Valppälsen är ofta mjukare än den färdiga vuxna pälsen som ska vara tjock och tät, ge motstånd när du trycker handflatan mot den och ge skydd mot väder och vind.  

Naturligt vill pälsen locka sig och beroende på längd och kvalité på pälsen så blir lockarna olika stora och hårda. Pudeln fäller inte och pälsen växer konstant över hela hundens kropp och behöver därför klippas regelbundet. För att kunna klippa en frisyr samt undvika tovor och smuts badas, och därefter fönas, pudelns päls regelbundet. Även de kortklippta varianterna av frisyr kräver detta för att hunden ska må bra. 

Hur den ska klippas bestämmer du som ägare – det är en av fördelarna med pudeln.

Variationerna är oändliga! 

Hur ofta, och i vilken frisyr, man klipper kroppen på sin pudel är en smaksak. En sportklippt kort frisyr behöver man underhålla åtminstone vart 3e månad. Antingen lär man sig detta själv eller så lämnar man in sin hund på en hundsalong. Vill man ha längre päls på sin hund behöver den klippas oftare, vill man dessutom ställa ut sin hund så krävs det att man lägger ner en hel del tid på pälsvård varje till varannan vecka. De frisyrer som är godkända för utställning är olika varianter av lejonklippning samt Toilette-60. 

Ansikte, tassar och runt hygienområden klipps vanligtvis kort med maskin ca var 14:e -20:e dag, beroende på hur snabbt pälsen växer på individen samt hur kortklippt du vill ha ansiktet. Det går givetvis också bra att lämna lite päls i ansiktet, mer teddy-likt, men tänk då på att det ändå behöver klippas kort runt mungipor, ögon och öronöppning.

Fråga din uppfödare om råd och hjälp i hanteringsträning samt att välja produkter för att underlätta för dig, din hund och dess päls. 

Hanteringsträning
Bad och fön
Klippa klor
Klippa tassar med maskin
Plocka öronhår
Klippa ansiktet