Fredagsintervju med Marika Pontén

 Nu är det dags för ännu en rykande färsk fredagsintervju. Idag träffar vi Marika Pontén som är uppfödare av grå toy och dvärgpudel. Förutom att hon föder upp, ställer ut och tävlar med sina egna pudlar så är Marika aktiv i Skaraborgapudlarna som är en sektion av SPKv. Sådana eldsjälar ska vi vara glada att vi har i vår förening! Trevlig helg och trevlig läsning!
 
 
 
 
Vad har du för hundar idag?
Idag har jag sex hundar hemma. Min stamtik Victoria snart 14 år, Cozy 10 år, Nami snart 8 år, Greyzy snart 7 år, Keeper 3 år och Zilvi 1,5 år.
 
Hur länge har du haft pudel och vad var det som gjorde att du skaffade pudel?
Jag har haft pudel sedan 1997. Då fick jag en storpudel av en väninna som inte kunde ha honom kvar. Nero som då var 2,5 år kom till oss på prov eftersom äldsta dottern är allergisk så var vi tvungna att prova först. Allt fungerade och han blev kvar hos oss. Där fastnade jag helt för rasen och på den vägen är det. Colour’D Roose’s Yellow-Nero ”Nero” blev 12 år och starten på mitt val av rasen pudel och kärleken till den.
 
Du föder upp grå toy- och dvärgpudel. För den som inte vet det sedan tidigare så måste man vara väldigt noga med färggenetiken för att behålla den fina grå färgen. Kan du förenklat berätta lite hur du tänker med din avel på en specifik färg?
Hur jag tänker om färgen grå? Jag hör till dom som har svårt att ”blanda” färger. Jag tänker grått, grått och grått. Jag vill så långt det är möjligt ha stamtavlor med grått i generationer. Det svåra med den grå genen är ju att den inte går att testa och se om hunden bär på den. Därför chansar jag inte med olika färger. Aveln blir ju såklart mycket snävare då men man slipper överraskningar som blå och silverbeige. Men det är mitt sätt att tänka. Sen är det inte lätt att förklara färggenetik med få ord!
 
Många har nog sett dig på utställning. Men du aktiverar och meriterar dina hundar även inom andra områden. Kan du berätta lite vad du gör hemma till vardags och vad du faktiskt meriterar dem i?
Utställning har ju varit det jag pysslat mest med. Nu ställer ju Covid -19-pandemin till det och den biten är helt borta just nu.
Sedan några år har jag fastnat för Nosework och tre av mina hundar har klarat doftprov och får tävla i denna sport. Tyvärr är ju inte heller detta tillåtet just nu, varken med doftprov eller tävlingar men träna kan man ju lätt göra inom denna sport. Helt underbart se hundarna jobba med nosen och när man gjort sök har man trötta hundar kan jag lova.
Har även gått en Freestyle kurs med Zilvi under hösten 2020 och vi fick till ett program till musik. Det var verkligen roligt och något jag aldrig trott jag skulle göra.
BPH är ännu en sak jag gjort med flera av mina hundar. Superkul med min lilla toy Nami då testledaren blev så imponerad av den lilla damen.
 
Vad är ditt bästa pudelminne?
Oj mitt bästa pudelminne? Det är nog två stycken som är speciella. Det första är när jag hämtade min Sejcon Grey Victoria i Danmark för 14 år sedan. Min dröm om en grå tik blev äntligen sann och hon är grunden till min uppfödning.
Det andra är ett hundutställningsminne. Vi var i Ronneby och jag ställde min Silver Victori Cozy Boy (son till Victoria). Vi hade då jagat det svenska certet hur länge som helst men ”bara” lyckats få åtta reserv-cert. Känslan när den engelska domaren Sharon Pine-Hayes ställde oss som trea i bästa hane bakom två svenska Champions och jag förstod att vi nu skulle få certet. Min första alldeles egenuppfödda svenska champion fick jag då och det var så stort. Den domaren hade nog aldrig sett någon bli så glad för en tredjeplacering. Två stora härliga pudelminnen.