Skip to content

Söndag 20 september samlades vi för kurs i vardagsklippning. Det var två grå storpudeltikar, en svart mellanhane och en svart dvärghane med medföljande mattar. En matte utan hund var också med plus instruktören Louise Ekbladh. Vi var på hennes trim i Svedala. Det fanns bord som passade alla och alla saxar och kammar vi kunde drömma om.

Det var en nervös och lätt stressad församling i starten. Vi hade kämpat på med bad, fön och borstning av de lite för långa pälsarna där hemma, och hoppades att det var bra nog. Min hund har alltid varit stressad på trimbordet och har fått lov att slippa det hemma, så jag var extra nervös. Det fanns det ingen grund till. Vi började med lite fika, sedan fick var och en av oss hjälp att komma i gång. Allt i en så lugn och fin atmosfär att även en stressad storpudel och hennes matte slappnade av och mådde bra.

Vi fick lära oss principen med att klippa varje del av hunden till en fyrkant, för att sedan runda av kanterna så att figuren kom fram. Det kändes som trolleri varje gång Louise visade på ena sidan av vår hund hur den delen skulle klippas. Det gick snabbt och blev superfint. Paniken steg till oanade höjder når vi skulle ta den andra sidan. Det gick otroligt bra for oss alla. Vi fick klippa på i vårt eget tempo, och på vår valda frisyr,  med mycket stöd när det var nödvändigt.

Vi fick också råd om vilken typ av redskap som fungerar bäst, till den frisyren vi hade valt, till hundens storlek och förvånande nog, till storleken på våra händer. Mycket som jag aldrig hade ägnat en tanke.

Det mesta av dagen gick åt, men med lunch, fikapaus och prat försvann timmarna för alla koncentrerade kvinnor och hundar otroligt fort. Alla såg lyckliga ut når vi var färdige.

Hundarna hade fått intensiv uppmärksamhet från sina mattar och skaffat sig några nya pudelvänner.

De svansade runt i sin nya frisyr och vi mattar var nästan i en annan värld när vi tittade på dem och konstaterade att den där förvandlingen hade vi åstadkommit själv – nästan.

Detta var en perfekt kurs for mig som har sysslat med klippning hemma och som lyckats med frisyrer som hundarna har mått bra i, men som inte varit vackert för ögat. Kursen passade bra för dem som lämnat hunden på trim tidigare, men som nu ville pröva på själv.

Tack for en fin söndag.

Mai Guldberg