Skip to content

Söndag morgon och väckarklockan ringer. Hundvakt till de som inte får följa med är ordnad, Rose är rakad, badad och fönad. Regnat hela natten, vattenpölar överallt. På med benskydd och ut på morgonrundan, efter halva rundan börjar det regna igen… och pälsen som krullar sig bara man andas på den. Det här börjar ju bra!

På väg mot Eslöv klarnar himlen upp mer och mer för att ha övergått till solsken när vi kommer fram. Vi möts av Lena Jönsson, Ingrid Nordqvist och Lena Lundgren.

Lena Jönsson börjar med ett teoripass om pälsvård och delar med sig av sin långa erfarenhet som professionell hundtrimmare och utställare. Det ger oss mängder med råd och tips om hur vi ska bygga upp en päls av toppkvalitet till utställning, allt från vardagsbad till sista touchen innan det är dags att gå in i ringen, medan vi deltagare suger åt oss kunskap som svampar och sippar på vårt kaffe.

Fortsättning med förklaringar och skisser på vad man ska tänka på för att framhäva linjerna generellt och på just sin pudel. Nu är det dags att placera pudlarna på trimborden och ta fram saxar och kammar. Lena går runt och visar oss individuellt hur man klipper, men även klipptekniska råd och tips, sedan vi fortsätter själva. Det blir många aha-upplevelser och många frågor.

Efter gofika kör vi igång igen med att klippa andra hälften av våra pudlar, Lena går runt och visar och förklarar när vi känner oss lite vilsna, återigen blir det aha-upplevelser. Vi tar ut våra pudlar för att se hur de ser ut i rörelse och finputsar lite på dem. Avslutningsvis visar Lena hur man gör uppsättningen inför utställningen.

Vi vill tacka för en lärorik, givande, välarrangerad och rolig dag och tillsammans med SPK Södra, Lena Jönsson och samtliga deltagare på kursen.

JP, Ian och Rose