Tesla – en blivande terapihund

Får vi lov att presentera Tesla!
Tesla är en brun liten dvärgpudel på snart två år. Genom matte Pernilla kommer vi att få följa henne på deras väg för att Tesla ska bli godkänd terapihund/skolhund.

En terapihund är en så kallad social tjänstehund, en hund som arbetar tillsammans med sin förare i arbete med en tredjeperson. Deras mål är att få andra människor att må bättre. En terapihund behöver vara trygg, social, lyhörd och kunna ta kommando från sin förare och även tredjeperson.

Följ med på Teslas väg – del 1!

Tesla – en blivande terapihund

Bakgrund

Tesla bor i Torslanda, Göteborg. Hennes familj består av matte som heter Pernilla Johannesson, som bland annat är hundinstruktör på Hundens Hus i Göteborg och utbildar besökshundar, terapihundar/skolhundar. Husse Niklas lagar den goda maten hemma och lillhusse Alec är en stor favorit hemma som leker mycket med hundarna. Lillmatte Julia har flyttat hemifrån, men passar gärna Tesla ibland och då tränar hon Tesla på att åka hiss, sova borta och leka mycket.

I flocken finns också två malliga storpudlar, Paris, en svart storpudel, arbetar som terapihund och skolhund. Barn läser för henne en dag i veckan på en skola i Kungälv i ett litet hundrum. Noah, en vit storpudel, arbetar som terapihund/skolhund på ett boende (autism) en gång i veckan. Tre dagar i veckan är dom inom äldreomsorgen och arbetar. Paris börjar närma sig pensionen, efter 8 år som social tjänstehund. Noah har arbetat i 5 år. Varje år vaccinerar man och gör en hälsokontroll på hunden för att se att hunden är fullt frisk. Vartannat år gör man även en omceritifiering för att se om hunden fortfarande uppfyller kraven som terapihund/skolhund. En terapihund arbetar ca. 2-4 timmar/dag med flera pausar.

 

Hur det hela började

För två år sedan tyckte jag(matte Pernilla) att det var dags att utbilda hund nummer tre till terapihund/skolhund. Pudel var det självklara valet och jag var nyfiken att testa att utbilda en liten hund denna gången. Sagt och gjort, jag tog kontakt med Lena och Alexandra (Kennel Staedlinés) och vilken tur jag hade, Lena satt i valplådan och ringde tillbaka när alla valpar hade kommit ut. Jag fick välja först och tog den mest busiga valpen.

Första året var det mycket social träning i olika miljöer. Vi åkte bil, hiss, gick i olika trappor, gick valpkurser, tränade trix, apportering, hantering och passivitetsträning. Ett bra tips är att lägga mycket tid på passivitetsträning, så att hunden lär sig koppla av i olika miljöer med hjälp av en pausmatta eller egen filt som alltid är med.

När Tesla var ett år gammal var det dags för inprovning på Hundens Hus. Pia Myrseth var testledare och hundpsykolog och godkände Tesla. Det innebar att det var det ok att börja utbildningen eller resan till blivande terapihund. För att hunden ska kunna arbeta med barn under 13 år så behövdes en inprovning och extra praktik på barn, både enskilt och i  grupp.Det är inget krav att gör ett BPH-test, men jag tog chansen när den dök upp och Tesla klarade den galant.

I höst ska Tesla ut på praktik, då får vi se hur det går med praktiken och vad man ska tänka på innan, under och efter praktiken. Nu ska vi njuta av sommarlov och träna viltspår.