Fredagsintervju med Amanda Dahl, lydnads- och rallylydnadsinstruktör

Fredagsintervju igen!

Idag träffar vi Amanda Dahl som är både lydnads- och rallylydnadsintruktör. Amanda som är en mångårig pudelägare tävlar själv i båda grenarna med sina storpudlar och delar gärna med sig av sina kunskaper till andra pudelägare. Vi i pudelklubben är stolta över att någon så duktig som Amanda är ute och tävlar och tillsammans med sina pudlar så fint representerar vår ras som är en riktig allroundras!

Trevlig läsning!

Fredagsintervju med Amanda Dahl, lydnads- och rallylydnadsinstruktör

Vad har du för hundar idag?
Jag har två gråa storpudeltikar, Enya som är snart 3,5 år och Lyra som i mars blir 1 år.

Hur länge har du haft pudel och vad var det som gjorde att du skaffade pudel?
Jag fick min första storpudel, Milton när jag var 15 år, så jag har varit pudelägare i 17 år. Min högsta dröm sedan så länge jag kan minnas, var att få en hund och båda mina föräldrar är också djurälskare. Tyvärr är både jag och mamma pälsdjursallergiker och min läkare totalförbjöd oss att skaffa hund. Men en dag när jag tittade i min tjocka rasbok hittade jag en mening om att pudeln kan vara lämplig för allergiker, jag tjöt av lycka och delade denna information genast till mina föräldrar som inte kunde låta detta bara passera. Vi bestämde oss då för att göra ett försök. Jag var dock allergisk mot Miltons saliv men lyckan av att få ha honom i mitt liv gjorde att jag ändå kunde leva med lite hudutslag då och då. De andra hundarna har gått bra för både mig och mamma med allergin. 

Hur aktiverar du dina pudlar?
På många olika sätt, jag har lätt att nörda ner mig när det kommer till just aktivering. Förutom den aktivering som sker med sikte på tävling (inom lydnad och rally) så lägger jag in mycket mat/godis sök i olika terränger (även inomhus genom att  lägga kvällsmaten ihoprullat i lakan/filtar så de får använda både nos, tassar och hjärna för att komma åt maten) samt en hel del kroppskontroll i form av balans och kroppsmedvetande.

Du både tävlar själv och är lydnadsinstruktör och dina hundar ligger på vad många skulle säga är traditionella utställningslinjer. Hur tänkte du när du valde kennel att köpa ifrån?
När det kommer till val av kennel går jag jättemycket på magkänsla och tittar på utstrålning hos föräldradjuren och valparna. Min erfarenhet av pudel är att de är villiga att lära sig, är nyfikna och har viljan att samarbeta med sin ägare, därför tror jag att pudeln som ras ger en bra förutsättning att kunna träna och tävla aktivt med. Sedan handlar det såklart om hur man lägger grunden för individen redan från valpstadiet i de områden man vill träna/tävla i. Mina två hundar är från samma kennel och är nära släkt men de är i många situationer varandras motsatser när det kommer till beteende och personligheter. Enya har en arbetsmotor som är enorm medan Lyra har mindre motor, båda har stor potential men på olika sätt.

Jag är noga med hur valparna vistas de första veckorna hos uppfödaren och vilka förutsättningar de får för att främja sin mentala och fysiska utveckling. Jag tror det, i samspel med andra faktorer, kan ha stor betydelse för deras kommande utveckling och hälsa sedan när de flyttar hemifrån. Uppfödaren jag valt är mycket mån om både den delen samt om hennes avelshundars mentalitet och exteriör vilket gjorde att jag fick stort förtroende för henne. Hennes sätt att föda upp har gett mig bra förutsättningar att ta över valpen och fortsätta de jobb hon påbörjat.

Vad är ditt bästa pudelminne?
Det finns så många! Min förra pudel Lowe hade jag en väldigt stark relation till, när jag skulle komma och hämta hem honom var valpkullen upptagna med något i trädgården. Men när jag kom innanför tomtgränsen kom Lowe rusande mot mig och slängde sig upp i min famn. Uppfödaren sa då ” det är honom du ska ta hem”, vilket jag inte visste om då men Lowe hade full koll!

Jag upplever att pudlar är mycket kommunikativa med oss människor och har hög känslighet, vilket är en fin egenskap då det ibland känns som att de förstår allt man säger till dem.