Fredagsintervju med Jennie Zaar

Idag får vi träffa Jennie Zaar. Jennie är en mångårig hundägare som driver sitt eget trim, hundschampomärke och som tävlar i hundfrisering som en del av Svenska landslaget. Jennie har nu sin första pudel och vi tror inte att det är hennes sista!

Jennie och Woopie

Jennie och Woopie

Jennie i svenska landslaget för hundfrisering

Jennie i svenska landslaget för hundfrisering

Jennie och Woopie

Jennie och Woopie

Hej Jennie, vad har du för hund idag?
Jag har en dvärgpudel tik.

Hur länge har du haft pudel och vad var det som gjorde att du skaffade pudel?
Woopie är min första pudel och jag har haft henne sen hon var 8 veckor. Det är nu lite mer än 1 år sedan hon flyttade in hos oss. Tidigare fanns det inte på kartan för mig eller min familj att skaffa pudel. Det har inte varit en ras som varit självklar för mig utan det har växt fram i takt med att mitt jobb som hundfrisör har utvecklats och mitt intresse för klipptävlingar ökade.

Att jag började få upp ögonen för pudel var då jag lånade andras pudlar och klippte på tävlingar. Jag började förälska mig i personligheterna och ville verkligen även lära mig bli bättre på frisyrerna. Jag var helt inställd på att få vänta på en valp då jag är mycket mån om att köpa från en seriös uppfödare, med hjälp av kollegor och vänner hade jag turen att hitta min alldeles egna lilla pälsboll.

Hur aktiverar du din hund
Vi är mycket ute i skogen eller nere vid havet och strosar runt. Det finns alltid saker man kan hitta på där… Balansgång, kurragömma, följsamhetsövningar med mera. På grund av Covid-19 har vi inte gått några kurser men jag har hittat en kurs online där man lär sig olika små lekar som framförallt hjälper till att göra mig till det roligaste i världen. Dessa lekar kan man leka både när man är ute på promenader eller hemma.  Annars är det också väldigt mysigt att ligga hemma i soffan och mysa.

Du är hundfrisör och du tävlar även i hundfrisering som en del av svenska landslaget. Kan du berätta lite om hur en tävling går till och vad domarna dömer?
Bra att veta inför tävling är att det ligger många timmar bakom alla förberedelser som krävs för att få fram en kanonbra pälskvalité. Detta gäller oavsett vilken kategori du tävlar i. Alla tävlanden får en viss tid på sig att klippa/trimma sin modell beroende på storlek och svårighetsgrad på arbetet. Det finns flera olika svårighetsgrader per kategori; beginners, open och champion (nybörjare, öppen och champion).

På tävlingsdagen inleder domarna med att göra en förhandsbedömning av hunden och många gånger tas även ”förefoto” som sedan tejpas fast på bordet som en referens. Sedan får de tävlande arbeta med sin modell under utsatt tid. Under tävlingen är det inte tillåtet att prata med någon förutom domarna. När man är klar tar man ett ”efterfoto”, sedan ställer man upp sin hund, gärna på en fin duk, och lägger fram en kam till domarna. Domarna går sedan runt och sätter poäng baserat på teknik, svårighetsgrad och slutresultat efter att ha kammat igenom modellen. När samtliga tävlanden är färdiga utses vinnarna i varje kategori och även Best in Show.

Det är alltid fantastiskt roligt att vara iväg och träffa kollegor från hela världen och få ny inspiration och lära sig från andra. Många gånger hålls seminarier med experter inom olika raser och tekniker som man kan anmäla sig till. Jag rekommenderar varmt alla hundfrisörer att testa, vill man inte tävla själv så är det otroligt lärorikt att åka och titta.

Vad är ditt bästa pudelminne?
Jag har ju inte hunnit vara pudelägare så länge ännu men har redan många roliga minnen. Kanske i somras när vi åkte båt och Woopie var hur cool som helst… Eller är vi var på utställning och hon blev Bim som junior… Eller när vi plockade svamp och hon rätt som det var satt på min axel för att det kom myror på hennes tassar… Eller är det när hon kommer och sticker in sin härliga lilla nos i halsen på en och tokgosar. Jag kan helt enkelt inte välja bara ett.