Mentorer till din hjälp

Funderar du på att ta en kull på din tik?
Får du förfrågningar om att låna ut din hane för parning?

Är det första gången så finns det säkert många frågor som dyker upp. Då kan det vara tryggt att ha en mentor att höra av sig till. En mentor är erfaren uppfödare eller hanhundsägare som kan ge råd och stöd så länge man känner att man behöver.

SPK västra avdelningen har mentorer som har stor erfarenhet, både när det gäller avel och färggenetik. De hjälper dig gärna med svar på frågor och funderingar.

Alla våra mentorer brinner för avel och uppfödning och har ett stort intresse för att bevara vår rasstandard.

Vad kan jag få svar på av en mentor?

En mentor kan svara på frågor om pudelns rasstandard och vad man ska tänka på inför en valpning till exempel frågor om färggenetik, hälsa eller pappersarbete vid uppfödning. 

Man kan även ha en dialog när det gäller parning, dräktighet, valpning och valpskötsel. Vad man ska tänk på när  valpen är gammal nog att flytta hemifrån med allt vad det innebär, oftast försäljning men ibland även foderhundsavtal eller bibehållen avelsrätt.

Hur hittar man en mentor?

Nedan finns en lista på mentorer som du kan välja mellan. Klicka på namnen för att läsa mer.

Vi har mentorer som har kunskap om alla olika storlekar och färger. Mentorerna för tikar har erfarenhet av uppfödning och mentorerna för hanhundar har erfarenhet av utlånade av avelshannar. Våra mentorer har inte alltid samma avelsmål och synen på avel och uppfödning kan skilja sig åt något men alla mentorer har pudelns rasstandard och SKK:s regler för uppfödning i första rummet.

Vi har även en mentor med starkt intresse för färggenetik som kan vägleda inom detta. Hennes uppgifter finns längst ner på listan.

Har du frågor om avelkombinationer så har Pudelklubben också en avelsrådgivare som kan ge råd, läs mer här. 

Västra avdelningens mentorer

(Klicka på respektive  namn för att läsa mer)

Text content