Fredagsintervju med Alexandra Drott Staedler

Nu börjar det bli sommar på riktigt och vi firar med ännu en fredagsintervju. Idag träffar vi Alexandra Drott Staedler. Född och uppvuxen på en kennel så har hon pudel i blodet. Hon är nu till och med utställningsdomare och tillsammans med sin mamma, Lena Hamberg Staedler, har hon kenneln Staedlines
Vi är väldigt glada att vi har dig inom rasen Alexandra! Vi behöver fler som vill engagera sig och studera till domare, ringsekreterare och förstås till roller inom andra delar av hundsporten!

Fredagsintervju med Alexandra Drott Staedler
Fredagsintervju med Alexandra Drott Staedler
Fredagsintervju med Alexandra Drott Staedler

Vad har du för hundar idag?

Min mamma och jag har kenneln ihop och har tillsammans 5 vuxna toy/dvärgpudlar. Vi har även två st 3 månaders valpar kvar då vi fått var sin favorit.

Hur länge har du haft pudel och vad var det som gjorde att du skaffade pudel?

Att pudlar är en stor del av mitt liv har jag att tacka min mamma för. Redan innan jag föddes fanns pudlar i hemmet och uppfödningen startade på allvar 1994. Jag var tidigt intresserad av allt som hade med utställning och uppfödning att göra och vi har sedan 2002 drivit kenneln tillsammans.

Du är sedan några år godkänd utställningsdomare på pudel. Domarutbildningen är lång och det är långt ifrån alla sökande som kommer in. Vad var det som gjorde att du tog steget från att föda upp och ställa ut till att bli domare?

Att bli domare har alltid varit en dröm och jag har sett det som ett naturligt steg att utvecklas. Utbildningen är lång och utmanande men något av de absolut roligaste jag gjort.

Idag ser man pudel som en del i alla möjliga blandraser och vi som har pudel undrar varför man vill blanda upp den här fantastiska rasen. Vad skulle du önska att alla som inte har pudel fick veta om vår ras?

Vår ras är helt fantastiskt precis som den är, det finns ingen anledningen att blanda in några andra raser. Jag tycker pudeln på det sättet är ganska unik som den allroundhund den faktiskt är. Man kan dessutom välja bland flera storlekar och färger. Jag tror att kanske några blir avskräckta av jobbet med en pudel päls. Men pudeln är lika fantastisk kortklippt som i full utställningspäls.

Vad är ditt bästa pudelminne?

Det finns så otroligt många minnen, allt från spänningen inför varje ny kull, vinster i ringarna, alla resor, upplevelser med vänner och första domaruppdraget. Det finns mängder med minnen. Men ett speciellt minne som fortfarande är lika starkt som när de skedde för 11 år sedan är när jag kom hem från att ha bott i Australien i ett år. Hemma så springer det en hund i trädgården som jag inte känner igen. Där är hon med sån utstrålning och attityd, ett sånt där moment som ger en gåshud på armarna. Jag blir först lite förvånad, har vi köpt en ny hund utan att någon berättat det? Men jag inser snart att det är den där ”fula” valpen, den jag tyckte vi skulle sälja. Från det ögonblicket var det hon och jag, ett väldigt speciellt band och en “once in a lifetime”-hund, Doris, MULTICH och Sveriges mest vinstrika dvärgpudel två år i rad.