Fredagsintervju med Åsa Lundström

Dags för fredagsintervju! Dagens intervjuobjekt är Åsa Lundström. Åsa är ett känt ansikte i pudelkretsar och föder upp stor- och mellanpudel under kennelnamnet Sagans. Åsa ser man ofta ser i utställningsringen  och hon är ännu en av våra fantastiska uppfödare som visar att pudeln är en mångsidig ras. Framgångsrikt föder hon upp utställningschampions och samma hundar tävlar med framgång i de arbetande grenarna. Vi är väldigt glada över att vår ras blir så fint representerad!

Trevlig läsning!

Fredagsintervju med Åsa Lundström
Fredagsintervju med Åsa Lundström
Fredagsintervju med Åsa Lundström

Vad har du för hundar idag?

Mina hundar i dag är Storpudelhanar Casino 14 år, Tarzan 7 år och Stickan 5 år. Alla är SE  DK UCH och Tarzan och Stickan är SE Rally Champions.
Mellanpudeltikar Triss 5 år, Disney 2 år och  Milo 1 år. Triss är SEUCH Nordisk vinnare 2019. SE Rally Champion.

Hur länge har du haft pudel och vad var det som gjorde att du skaffade pudel?

Jag hade pudel redan som barn. Min första storpudel köpte jag 1985

Du har varit uppfödare under många år till framförallt storpudel men på senare år även mellanpudel. Vad skulle du ge för tips till någon som längtar efter en valp? 

Man bör först fundera på om man har råd och tid och kolla upp hur den ras man är intresserad av är. Pudeln är en nyfiken glad hund som lär sig lätt. Man måste klippa den och det bästa är om man kan lära sig det själv.

Valpen sover mycket den första tiden hemma och bör ha en liggplats den kan vila och känna sig trygg.  Det är viktigt att man är hemma mycket i början och vänjer valpen mer och mer vid olika saker, som till exempel koppel, hantering på bord och att berömma när den gör ifrån sig ute. Träna också, korta stunder, på att valpen får vara själv. Valpar är mycket läraktig, vid 8-veckor man kan leka in en massa bra övningar som sitt, ligg och inkallning.

Många förknippar dig med utställning med vackra utställningschampions men du tävlar framgångsrikt även i andra delar av hundsporten. Kan du berätta vad du tränar och tävlar med dina pudlar?

Jag tränar alla mina hundar för det mår dom bra av, ofta blir det rallylydnad och agility. Mest har det blivit rallylydnad eftersom det är många olika övningar som hunden ska lära sig och som sedan kan kombineras på väldigt många sätt.
Pudlar gillar att lära sig nya saker så det passar dem väldigt bra med rallylydnad. Jag har tre som är rallylydnadschampions. ”Stickan” Sagans Texas blev även bäst i väst 2019 i rallylydnad.

Vad är ditt bästa pudelminne?

Mitt bästa pudelminne är när min 11 år gamla tik ”Millie”  CH Amelias Little Twinkle Star blev BIR i Borås på pudelklubbend utställning. Hon hade en otrolig karisma och visade alltid upp sig från sin bästa sida.