Fredagsintervju med Elisabeth Drake

Äntligen fredag! Idag har vi den stora äran att träffa en riktig pudellegend. Elisabeth Drake har varit en stor del av pudelsverige sedan 70-talet och har bidragit stort till den svenska aveln genom internationella samarbeten och genomtänkt avel. Hennes hundar har haft stora framgångar både i Sverige och internationellt och kikar man i sin stor eller mellanpudels stamtavla är det stor chans att man ser en hund från Härbovi. Trevlig läsning!

Elisabeth_drake
Elisabeth Drake innehavare av kennel Härbovi’s Storpudel och Mellanpudel. 
 
Vad har du för hundar idag?
Jag har idag tre pudlar hemma, två mellan- och en storpudel, alla tikar. Har även en storpudelhane och en tik på foder.
 
Hur länge har du haft pudel och vad var det som gjorde att du skaffade pudel?
Har haft pudel sedan 1970, började i slutet på 60-talet som elev på hundtrim och kom dagligen i kontakt med pudel och blev så förtjust i rasen (på den tiden var mellan pudel en av de mest populäraste hundraserna).
 
Vad är viktigt för dig som uppfödare när du ska sälja en valp? Hur resonerar du när du parar ihop valpar med valpköpare?
Förr i tiden tyckte jag det var viktigt att en lovande valp skulle komma till någon som var utställningsintresserad, idag är det inte prio ett. När jag bestämmer mig för vem som skall få köpa valp av mig går jag på magkänsla, att de kommer gilla hen även om det inte blir någon CH och det skall vara ett hem för livet.
 
Du har fött upp pudlar som ställts och vunnit på de allra största utställningarna och det inte bara i Sverige. Vad skulle du ge för tips till någon som vill börja ställa ut?
Det bästa är att få hjälp av uppfödaren. Är man intresserad av utställning så är det viktigt att börja träna tidigt, lära valpen att stå på bord borsta, kamma, klippa, koppelträna och gärna gå på ringträning. 
 
Vad är ditt bästa pudelminne?
Det mest fascinerande minnet jag har av en pudel var när jag 1980 var och hälsade på handlern Tim Brazier och mötte storpudeltiken Rimskittle Ruffian. Första mötet var på Tims kennel i Malibu och jag tyckte hon var så fin. Jag reste med dem på utställning, satt ringside och väntade på bedömningen, när Ruffian kom in i ringen höll jag på att trilla av stolen för hon och Tim var det mest karismatiska ekipage jag någon sin sett.
 
Rimskittle Ruffian i BIS-final på Westminster 1980

Rimskittle Ruffian i BIS-final på Westminster 1980