Fredagsintervju med Kerstin Sörqvist

Fredag och dags för vår tionde intervju! Idag har turen kommit till Kerstin Sörqvist. Kerstin föder tillsammans med maken Willy upp mellanpudel och storpudel under kennelnamnet Esswalds. Man träffar Kerstin framförallt på utställningar och både Kerstin och Willy är härliga, glada människor med glimten i ögat och en hel del tävlingsinstinkt! Hoppas att ni gillar Kerstins intervju lika mycket som vi gjorde!

Trevlig helg och trevlig läsning!

Timo Grupp 2 i Tvååker Kerstin Sörqvist
Otto - Esswalds Magicians Entertainer Kerstin Sörqvist
Huffish Miss Pretty Woman på Crufts med Charlotte Sandell

Vad har du för hundar idag?

Vi har 5 mellanpudlar idag. Äldst är Poona som är född 2012. Poona kommer från kennel Asterico’s. Hon är för mig en once in a lifetimehund. Med henne har jag kört lydnad, viltspår, lite agility samt tävlat i nosework.

Sen har vi Tess. Tess är född 2016 och kom från Magic Shamrock i Italien när hon var 6 månader gammal. Tess är utställd en hel del och blev snabbt SE UCH. Timo kommer från kennel Sandust och är född 2015. Han gillar nosework och är riktigt duktig med sin näsa. Timo är den hund som varit mest framgångsrik i utställningsringen. Under de tre senaste åren, innan pandemin slog till, slutade han som den vinstrikaste mellanpudelhanen i Sverige. 2019 blev han Sveriges vinstrikaste mellanpudel totalt. Han kan titulera sig som FI UCH, NORD UCH samt SE V-18

Otto är en egenuppfödd hane född 2019. Han är en sprallig och lekfull pojke som bara hann med en utställning innan allt stängdes ner. Noomi är halvsyster med Otto. Hon är född 2020 och är fortfarande väldigt mycket valp. Käck och glad och kommer att MH-beskrivas i sommar tillsammans med ett gäng valpar från oss.

Hur länge har du haft pudel och vad var det som gjorde att du skaffade pudel?

Vi köpte vår första pudel, en vit storpudeltik, från Zolhillz för 13 år sedan. Sedan blev det snart en tik till. Att valet föll på pudel berodde på att när vi ville byta ras från schäfer ville jag ha en ras som inte krävde lika omfattande aktivering som våra schäfrar gjort. Jag tävlade nästan var och varannan helg antingen i lydnad eller i bruks/spår. Sen var det så att en släkting på min mammas sida hade varit aktiv med storpudel i början på 1900-talet. Gunnar Holmberg hette han och var uppfödare av storpudel och även domare av rasen. Han var dessutom jägare och fick i uppdrag av SKK att skriva kåserier om sina pudlar och om hur han använde dom vid apportering under fågeljakt. Jag hade läst en del av dessa kåserier och blivit väldigt nyfiken på rasen. Ett av hans kåserier samt foto på några av hans fina silverbucklor från framgångsrika utställningar fanns att läsa i Pudelnytt för några år sedan. Dessa silverbucklor är nu mina. Rasvalet pudel är något vi aldrig ångrat.

Allt fler gör BPH med sina pudlar vilket är väldigt positivt. Men du gör väldigt många gånger MH. Kan du berätta lite om de stora skillnaderna mellan MH och BPH och varför du gärna gör MH?

Ja, många pudeluppfödare låter BPH-beskriva sitt avelsmaterial och det är väl bra. BPH ger en fingervisning om mentaliteten och hjälper till att identifiera de individer som utmärker sig positivt men också de som faller utanför ramarna för det vi menar är en bra mentalitet. BPH ger en basinformation som man sedan kan om man vill gå vidare och bygga på med funktionsprov eller mer djuplodande beskrivningar som t.ex MH. Den största skillnaden mellan BPH och MH är just detta hur ingående man avläser och beskriver hundens beteenden och reaktioner som man vet är starkt ärftliga. Banorna för BPH och MH skiljer sig mycket från varandra. För bruksraserna räcker inte ett BPH om man vill tävla bruksprov, genomföra tjänstehundsutbildning eller använda sin hund i avel.

Eftersom vi under ca 30 år levt, arbetat med och fött upp schäfer blev det helt naturligt att våra kullar först MH-beskrevs innan de gick korningsbanan dvs MT. Både jag och Willy var figuranter för både MH och MT och sedan gick jag utbildningen till testledare.

Du föder upp både mellanpudel och storpudel. Ser du någon skillnad mellan storlekarna som kan vara bra för potentiella pudelspekulanter att veta om?

Frågor kring skillnaden mellan stor- och mellanpudel blir ju aktuella för valpspekulanter som inte redan har bestämt sig för vad dom söker. Jag tycker det är svårt att ge råd. Min erfarenhet är att de små varianterna har mycket mer motor i allt dom gör. Energin kan riktigt svämma över. Våra storpudlar är glada, pigga och har energi så det räcker men är mer samlade och behärskade än de små. Men detta med mentaliteten är framför allt väldigt individuellt.

Vad är ditt bästa pudelminne?

Det har blivit många härliga pudelminnen under åren. Ett oförglömligt minne är naturligtvis när vi reste till Crufts med vår storpudel Bibbi/ Huffish Miss Pretty Woman. Tänk få stå vid ringside och se Lotta Sandell så fint visa upp vår tjej. Eller när vi for iväg till USA och PCA för första gången och då har med oss en egenuppfödd tik Ziska/ Esswalds Made In Heaven. Även denna gång så var det Lotta Sandell som fixade en fantastisk grooming och som sedan visade henne. Lotta är helt outstanding, dels när det gäller grooming och handling men också som människa och vän. Ett annat härligt minne är förstås när vi ställde våra mellanpudlar Tess och Timo i Gimo för pudelspecialisten Toshi. Vem kunde drömma om att vi skulle landa som BIR och BIM?