Fredagsintervju med Hanna Åkerberg

I dagens fredagsintervju träffar vi Hanna Åkerberg. Hanna träffar man ofta på utställning och olika kurser i pudelklubbens regi. Perfektionist som hon är så är hennes hundar alltid i toppform på alla sätt och vis. Bor man i närheten av Hanna så ser man henne alltid ute med sina hundar i skog och mark där de lever liv som träsktroll för att i nästa stund förvandlas till utställningsstjärnor.

Vi önskar er alla en riktigt härlig helg!

Huffish Dawin Hot Chick vinner BIS i Backamo 2019
Hanna Åkerberg2
Hanna och Dottie - CH BIS Huffish Dawin Hot Chick
Hanna Åkerberg

Vad har du för hundar idag?

Idag har jag 3 stycken storpudlar. Chloe ”Ch Huffish Black Magic Woman” -som är 4 år och hennes son Mike ”Blackouts Magic Mike”-snart 5 månader. Sen har jag även Dottie ”Ch Huffish Dawin Hot Chick” 3 år som jag deläger med hennes uppfödare Charlotte Sandell

Hur länge har du haft pudel och vad var det som gjorde att du skaffade pudel?

Storpudlar har jag alltid haft i mitt liv, då min mamma födde upp. Så därför det självklara valet. Finns ingen annan hundras jag kan tänka mig. Storpudlar har allt jag söker hos en hund! Min första egna skaffade jag när jag gick ur gymnasiet för snart 17 år sedan. Min älskade Tea ”Ch Huffish Hot stuff”

Du är vad man kan säga född på en pudelkennel men har precis haft din första egna kull. Vad var de mest utmanande delarna med att föda upp valpar?

Det mest utmanade har varit att hitta en hane som kompletterar min tik, samt en kombination som jag tror på. Sen även att hitta lämpliga valpköpare. Jag vill ju det allra bästa för mina valpar då man knyter band till dem och känner därför ett stort ansvar över vart de hamnar.
En annan utmaning för mig har varit att våga ta steget att avla. Även om pudeln är en väldigt frisk ras med få komplikationer så är det ändå nervöst när ens egen tik skall valpa.

Du har haft stora framgångar i ringen med dina storpudlar. Vad skulle du ge för råd till någon som funderar på att ställa ut sin pudel?

Mina bästa råd är att ta sig till en utställning. Se hur det går till, du lär dig otroligt mycket av att titta på andra. Fråga runt bland utställarna om du undrar något eller vill ha tips och råd, vi har ju alla varit nybörjare någon gång. Gå kurser så som klippkurser och ringträning – det är bra för både dig och hunden. Prata med din uppfödare, hen kan säkert vara till stor hjälp. Jag har haft fantastisk hjälp av min både vad gäller utställning, klippning samt avel. Ta inspiration av dom bästa och se dig aldrig som fullärd, det finns alltid något nytt att lära och man kan alltid bli bättre. Sikta högt!!

Vilket är ditt bästa pudelminne?

Oj det finns många härliga minnen. Men ett av dom bästa är när jag och Dottie ”Ch Huffish Dawin Hot Chick” tog hem vinsten Best in show i Backamo 2019! Vilken dag!!!