Fredagsintervju Midsommar

Äntligen midsommarafton och sommar så vi passar på och avslutar en vår full av härliga och intressanta intervjuer. Ett stort tack till alla som vi fått intervjua!

 

I dagens intervju träffar vi  framtiden – för idag är barnens dag!

Vi får möta sex barn som alla växt upp med pudel och höra deras syn på pudeln som ras. Pudeln är en vacker ras, den är oerhört mångsidig, frisk, rolig och framförallt en familjemedlem. De som bäst kan avgöra om pudeln är en bra familjehund är förstås barnen så läs och njut.

Till hösten återkommer vi med en månadsintervju. Det kommer bli en något längre intervju där vi får chans att ställa fler frågor till våra intervjuobjekt som kommer vara både från Sverige och även andra länder.

Först ut av barnen är Louise som är 8 år. Louise bor i Kungsbacka med storebror Elliott, mamma Hanna och pappa Adam. Louise mamma har kennel och Louise är ofta med och hjälper till med hundarna och något av det bästa som hänt måste ha varit när Chloe fick valpar. Vi tror absolut att vi kommer se mer av Louise när hon blir större!

Louise 3
Louice 2
Louise 1

Hur länge har du haft pudel?
Hela livet

Vad har ni för hundar idag?.
Tre stycken storpudlar Mike, Chloe och Dottie

Vad är det bästa med att ha pudlar i familjen?
Dom är mysiga, snälla och roliga att leka med. Och att dom får valpar

Vad är det jobbigaste med att ha hund?
Att dom skäller och att dom ibland springer efter än när man inte vill.

Vilka tre ord tycker du bäst beskriver hur en pudel är?
Dom är fina,stora och snälla.

Vad tycker du att människor som inte har en pudel borde veta om pudlar?
Att dom blir utställda. Att dom är fina. Dom är busiga.

I Östersund bor systrarna Vilja 10 år, Freja 8 år och Maja 5 år tillsammans med mamma Chris och pappa Tommy. Alla tre systrarna är engagerade i familjens hundar och både Vilja och Freja har varit med i barn med hund. Vilja har även deltagit i Rallylydnadskurs och badar och fönar hundarna, Hemma i trädgården tränas det både agility och tricks. Då alla systrarna är så duktiga och tränar mycket med hundarna så dröjer det nog inte länge innan vi ser dem tävla i alla möjliga grenar av hundsporten.

Frejs och Vilja med valpar
Freja, Maja och Vilja med familjens pudlar
Freja i Barn med hund

Hur länge har ni haft pudel?
Sedan vi föddes.

Vad har ni för hundar idag?.
Pudel, vi har två storpudlar och en mellanpudel.

Vad är det bästa med att ha pudlar i familjen?
Det bästa är att dom är så mysiga och fluffiga och det är roligt att åka på utställning med hundarna. Sedan är det tryggt att ha dom hemma när vi är ensamma hemma.

Vad är det jobbigaste med att ha hund?
Att plocka upp bajset! (det här sa dom i kör :-P) nä men det finns inget som är jobbigt.

Vilka tre ord tycker du bäst beskriver hur en pudel är? Snälla, roliga, trogna.

Vad tycker du att människor som inte har en pudel borde veta om pudlar?
Att det är dom snällaste hundarna som finns, att allergiker kan tåla pudel och att en pudel är mycket mer än sin päls, det är världens bästa ras.

I Lerum bor syskonen Linnea 10 år och Filip 7 år tillsammans med mamma Jenny och pappa Daniel. Filip tycker väldigt mycket om hundarna och han har en speciell kontakt med Nisse som gärna följer med honom vart han än går. Några större framtidsplaner i hundvärlden har han dock inte även om han säger att han alltid ska ha en storpudel. Linnea däremot tränar och går kurser med hundarna och hon hjälper till med pälsvården hemma där hon gör allt från rakning och klippning till bad och fön så henne kommer vi säkert se mer av.

Linnea
Philip och LInnea
Philip

Hur länge har ni haft pudel?
Filip: sedan jag föddes.
Linnea : hela mitt liv

Vad har ni för hundar idag?
Filip: Nisse som är min och så har min syster Nala och Timmy är hela familjens. Det är storpudlar. Farmor har en dvärgpudel som heter Lila och mormor och morfar har haft massa pudlar.
Linnea: tre storpudlar. Två hanar och en tik. 

Vad är det bästa med att ha pudlar i familjen?
Filip: Att gosa och kramas. Leka med dem. Det är bra vakthundar. De är bra att ha. De är bra att ha så man kan träna upp sig själv på att springa bättre och snabbare om man springer med hundarna.
Linnea: dom är snälla, aldrig elaka. Dom kommer om man är ledsen. Dom skulle alltid försvara mig. 

Vad är det jobbigaste med att ha hund?
Filip: Att ge mat och gå ut med dem flera gånger varje dag. Plocka bajs är värst särskilt när man inte hittar en soptunna. Valpar kan bitas och har vassa tänder. Nalas syster Ellie som inte bor hos oss hade nog ännu vassare tänder än Nala, fast Nala hade också vassa tänder för hon bet sönder mammas tofflor en gång.
Linnea: de drar in mossa och barr från skogen när det fastnar i deras päls. Ibland när de blir busiga kan de bli för busiga och nästan busa med mig som med en annan hund fast de slutar när jag säger till. 

Vilka tre ord tycker du bäst beskriver hur en pudel är?
Filip
: Busig snäll studsig.
Linnea: snälla omtänksamma busiga

Vad tycker du att människor som inte har en pudel borde veta om pudlar?
Filip: De är snälla. En del barn är rädda men det behöver de inte vara. Kan vara att man inte har en egen hund och man inte är van. Så är det för en kompis till mig. Fast våra hundar är alltid snälla och inte farliga.  Det är svårt att ta hand om hundar. Det är bra att leka med hunden men man får inte väcka den om den sover. Om man inte tar bra hand om dem kan de bli sjuka.  Om man har en hund måste man veta vilken ras det är man har och vad de tycker om att göra. Man ska veta att pudlar är busiga men ändå snälla. Man måste också komma ihåg sin hunds namn.

Linnea: att dem är toppen! De är väldigt omtänksamma. De är glada. De är inte farliga utan bara glada och busiga. Man ska ha pudel och ingen annan ras. De kryper gärna upp till en när man sitter och till exempel läser läxan och då vill de sitta i knä, det kan bli klumpigt med en storpudel i knät men det är ändå den bästa storleken.