Fredagsintervju med Kerstin Johansson

Äntligen fredag och dags för fredagsintervju! I dagens intervju möter vi Kerstin Johansson. Kerstin föder upp mellanpudel och cockerspaniel under kennelnamnet Claudivans och som alla andra inom Pudelklubben värnar hon starkt om bevarandet av sina raser. Kerstin har haft många förtroendeuppdrag inom Pudelklubben och har varit aktiv inom både Västra och vår Centralstyrelse. Just nu ställer hon upp som revisor för Pudelklubben. Tack för att vi fick intervjua dig Kerstin!

Fredagsintervju med Kerstin Johansson
Fredagsintervju med Kerstin Johansson
Fredagsintervju med Kerstin Johansson

Vad har du för hundar idag?

Jag har tre mellanpudlar, Nellie 10 år, Saga 2 år och Olga 8 månader. Bruni som är 8 år har nyss flyttat hemifrån. Cocker Spaniel har jag Dicte som är 8 år och snart flyttar hennes barnbarn hem, bara 5 veckor ännu. Boris bor i stan hos en arbetskollega.

Hur länge har du haft pudel och vad var det som gjorde att du skaffade pudel?

Min första pudel köpte jag 1984, Mon Cheeri´s Claudia Scott ”Mia”. Sedan dess har det alltid funnits pudlar i mitt hem. Pudel blev det då jag var allergisk och upptäckte att det fungerade ganska bra med pudel. Min första uppfödning såg dagens ljus 1988. Det var med min tik ”Mia” och en amerikans importhane som bodde i Norge Ch Juniper Prayers and Promises ”Howdy”. Ur den kullen behöll jag Claudivan´s I´m Your Man ”Donald” som fick mitt utställningsintresse att vakna ordentligt. Han blev svensk, norsk och internationell champion. 

Du föder upp mellanpudel och cockerspaniel och vi förstår att du har ett starkt intresse av att bevara båda raserna som de är. Vad tycker du är de stora skillnaderna raserna emellan?

Oj, det finns massor av olikheter, båda raserna är helt unika på sitt sätt. Jag förstår faktiskt inte varför man blandar dessa raser som är helt perfekta var och en för sig. Pudeln är lite snabbare i allt, det är en utmaning att ligga före pudeln. Det är lite enklare med cockern för den hinner man före. Cockern är robust och rolig men inte en clown som pudeln. Min Dicte är kalasbra att ta med på stadspromenad när pudelvalpen ska socialiseras. Hon bryr sig inte om andra hundar och är inte rädd för något, en perfekt förebild för alla valpar. Pälsen som är totalt olika på de två raserna kan inte vara enkel att sköta på en blandning, har hört talas om cockepoo med katastroftovor och kan mycket väl föreställa mig det. De tovar på så olika sätt så en mix måste vara svår att sköta. Pudlarna far runt som gaseller och cockrarna kommer som ångvältar, tack och lov så flyger pudlarna bara över så jag har aldrig haft några olyckor. Det är så skoj att titta på dessa två raser där de har sina olika roller. Pudlarna lurar skjortan av cockern men cockern bryr sig inte i det som den livsnjutare den är.

Du har fött upp många pudlar som både ställs ut och arbetar aktivt bland annat en skolhund. Vad tycker du det är för egenskaper pudeln har som gör att den lämpar sig för den typen av uppgifter?

Pudeln är så enormt finkänslig och kan därför läsa av barnens behov. Claudivan´s Fashion Female ”Hera” som är skolhund jobbar i ett område där många barn är rädda för hundar men tack vare hennes sätt att låta dem ta kontakt har hon fått flera att övervinna sin rädsla. Det kan innebära mycket för barn att få insikt i att de kan övervinna rädslor. Det är en perfekt ras att ha i skolmiljöer där man inte vill ha hundhår som ligger överallt. Pudeln uppfyller verkligen svenska ordet ”lagom” på alla sätt och vis. Leker glatt med eleverna när de vill, slutar utan knorr när lektionen börjar. Även om Hera hoppar på någon så välter hon inte någon då pudeln har full kroppskontroll. I mina ögon finns ingen mer lämplig ras även till detta😊. Hera var mammaledig en termin, då vikarierade hennes lillasyster Saga. Det fungerade jättebra även om hon inte är utbildad utan fick tituleras praktikant.

Vad är ditt bästa pudelminne?

Jag har förstås många minnen men ett av de bästa är från Pudelnationalen 2017 då min ryska importhane Swedish Surprise s Tsvetochnoi Poljany ”Boris” kom tvåa i championklassen och slutade som trea bästa hane i en enorm hanhundsklass, slagen av sin far på andra platsen och vinnaren var en annan släkting. Det var 10 utsökta championhanar från när och fjärran som slöt upp och där blev jag och Boris utplockade till 2:a, det var stort! I Bästa Hane kom så Boris pappa med från öppenklass och gick in som tvåa. Det gick även jättebra för min valp efter Boris, Hera som numera är skolhund😊. Hon ställdes för första gången och vann sin klass 6-9 mån, där fem fina småflickor möttes men blev sen slagen av den söta vinnartiken från 4-6 klassen.