Skip to content
Menu

Pudeln skall enligt standarden ge intryck av klokhet och ständigt vara alert och aktiv. Rasen är social, humoristisk, lekfull och snabbtänkt. Ursprungligen var pudeln en vattenapportör men idag, med sitt glada, trogna och vänliga sätt, är pudeln främst en uppskattad sällskapshund som finns i fyra olika storlekar och fem färger.

Rasen är en glad och sportig sällskaps- och familjehund, den trivs med familjelivet och vill vara med i det som händer och sker, och är därför pigg på många olika aktiviteter. Många är de pudlar som rönt stora framgångar på exempelvis lydnads- och agilitytävlingar och även inom bruksgrenarna har pudlar visat framtassarna. Det är inte för inte som talesättet säger klok som en pudel!  Generellt är pudeln en lekfull ras och uppskattar variation av aktiviteter; där både knopp och kropp får sitt. De kräver inte motion hela tiden, den mår bäst av att röra på sig både i skog och mark såväl som i tättbebyggt område och av att aktiveras mentalt. Detta är lika viktigt för alla fyra storlekar.

En pudel får aldrig visa överdrivna rädslereaktioner eller aggressivt beteende. Pudlar trivs med att umgås med människor och andra djur. Mentaliteten hos en pudel är lika viktig som att den är frisk och har god exteriör. Pudeln tillhör gruppen sällskapshundar och dess mentalitet ska klara dagens moderna samhälle med olika ljudstörningar samt händelser/situationer som kan upplevas både konstiga och stressande. I annat fall kan den ha svårt att leva ett harmoniskt liv tillsammans med sin ägare. Med pudelns kvicktänkta sätt kan den lätt manipulera sin ägare att få sin egen vilja igenom och det gäller att ibland vara mer kvicktänkt själv.

Begreppet ”pudelfnatt” är vedertaget och betecknar en pudels sätt att göra sig av med överskottsenergi, både i kropp och huvud. En pudel trivs med att umgås med människor och hälsar gärna på främmande människor. Har oftast ett okomplicerat förhållande till andra pudlar, men kan ha lite svårare att läsa av hundar av annan ras om de inte fått umgås sedan tidig ålder. Generellt är pudeln en lekfull ras och de leker gärna jaktlekar.

Pudeln finns i fyra olika storlekar;

  • Storpudel: Över 45 cm till och med 60 cm med en tolerans på 2 cm uppåt. Storpudel skall vara som en förstorad kopia av mellanpudel.
  • Mellanpudel: Över 35 cm till och med 45 cm.
  • Dvärgpudel: Över 28 cm till och med 35 cm. Dvärgpudel skall i sin helhet ge intryck av en förminskad mellanpudel.
  • Toypudel: Över 24 cm till och med 28 cm (idealet är 25 cm) med en tolerans på 1 cm nedåt. Toypudel skall i sin helhet behålla intryck av dvärgpudel.

Dessutom finns dessa fyra olika storlekar i fem olika färger; svart, brun, vit, grå och aprikosröd. Enligt standard är det enbart godkänt med enfärgade pudlar. Valmöjligheterna blir nästintill oändliga när du utöver storlek och färg kan klippa din pudel i valfri frisyr. Ska du ställa ut din pudel finns det godkända frisyrer att hålla sig till, dessa finns beskrivna i rasens standard.

Om rasklubben

Om rasklubben

Aktuella valpkullar

Aktuella valpkullar

Bli medlem idag!

Bli medlem idag!

Om Rasen layoutsida
Om Rasen layoutsida
Om Rasen layoutsida
Om Rasen layoutsida
Våra huvudsponsorer
Om Rasen layoutsida
Om Rasen layoutsida
Om Rasen layoutsida

Vill du synas här?