Skip to content

Pudeln är social, humoristisk, lekfull och snabbtänkt. I rasstandarden står det att pudeln ska ge intryck av klokhet och ständigt vara alert och aktiv. 

Ursprungligen var pudeln en vattenapportör men idag är pudeln främst en uppskattad sällskapshund som finns i fyra olika storlekar och fem färger.

Rasen är en glad och sportig sällskaps- och familjehund, den trivs med familjelivet och vill vara med i det som händer och sker, och är därför gärna med på många olika aktiviteter. Det är inte för inte som talesättet säger klok som en pudel! Ofta är pudlar snabba i både tanke och gärning. Det finns många tävlingsaktiva pudlar i både agility, rallylydnad och andra hundsporter. 

Generellt är pudeln en lekfull ras och uppskattar variation av aktiviteter; där både knopp och kropp får sitt. De kräver inte motion hela tiden, mår bäst av att röra på sig både i skog och mark såväl som i tätbebyggt område och av att aktiveras mentalt. Detta är lika viktigt för alla fyra storlekar.

Mentaliteten hos en pudel är lika viktig som att den är frisk och har god exteriör. Pudeln tillhör gruppen sällskapshundar och dess mentalitet ska klara dagens moderna samhälle med allt vad det kan innebära. 

Begreppet ”pudelfnatt” är vedertaget och betecknar en pudels sätt att göra sig av med överskottsenergi, både i kropp och huvud. 

Pudelns 4 olika storlekar är följande: 

  • Storpudel: Över 45 cm till och med 60 cm med en tolerans på 2 cm uppåt. 
  • Mellanpudel: Över 35 cm till och med 45 cm.
  • Dvärgpudel: Över 28 cm till och med 35 cm. 
  • Toypudel: Över 24 cm till och med 28 cm (idealet är 25 cm) med en tolerans på 1 cm nedåt.

Dessutom finns dessa fyra olika storlekar i fem olika färger; svart, brun, vit, grå och aprikosröd. Enligt standard är det enbart godkänt med enfärgade pudlar.

Valmöjligheterna blir nästintill oändliga när du utöver storlek och färg kan klippa din pudel i valfri frisyr. Ska du ställa ut din pudel finns det godkända frisyrer att hålla sig till, dessa finns beskrivna i rasens standard.