Skip to content

Pudelns päls ska ha en struktur som är fin, ullig, krusig och spänstig. 

Pälsen genomgår en utveckling och är oftast inte färdig förrän efter två-års åldern. Valppälsen är ofta mjukare än den färdiga vuxna pälsen som ska vara tjock och tät, ge motstånd när du trycker handflatan mot den och ge skydd mot väder och vind.  
 
Naturligt vill pälsen locka sig och beroende på längd och kvalité på pälsen så blir lockarna olika stora och hårda. Pudeln fäller inte och pälsen växer konstant över hela hundens kropp och behöver därför klippas regelbundet. För att kunna klippa en frisyr samt undvika tovor och smuts badas, och därefter fönas, pudelns päls regelbundet. Även de kortklippta varianterna av frisyr kräver detta för att hunden ska må bra. 
 
Hur den ska klippas bestämmer du som ägare – det är en av fördelarna med pudeln.   
 
Variationerna är oändliga! 
 
Hur ofta, och i vilken frisyr, man klipper kroppen på sin pudel är en smaksak. En sportklippt kort frisyr behöver man underhålla åtminstone vart 3e månad. Antingen lär man sig detta själv eller så lämnar man in sin hund på en hundsalong. Vill man ha längre päls på sin hund behöver den klippas oftare, vill man dessutom ställa ut sin hund så krävs det att man lägger ner en hel del tid på pälsvård varje till varannan vecka. De frisyrer som är godkända för utställning är olika varianter av lejonklippning samt Toilette-60. 
 
Ansikte, tassar och runt hygienområden klipps vanligtvis kort med maskin ca vart 14e -20e dag beroende på hur snabbt pälsen växer på individen samt hur kortklippt hundens ägare vill ha ansiktet. Det går givetvis också bra att lämna lite päls i ansiktet, mer teddy-likt, men tänk då på att det ändå behöver klippas kort runt mungipor, ögon och öronöppning. 

Fråga din uppfödare om råd och hjälp i hanteringsträning samt att välja produkter för att underlätta för dig, din hund och dess päls. 

Vikten av att vara van vid hantering

En del av vardagen med pudel kommer bestå av pälsvård oavsett om den är kortklippt eller har lång päls – en välskött pudel är en välmående pudel!

Förutsättningarna för en lyckad pälsvårdsstund, oavsett vad ni ska göra, grundar sig i att hunden är okej med att bli hanterad. Detta arbete börjar hos den seriösa uppfödaren, en valp som är van att bli hanterad på olika sätt kommer ha lättare för att lära sig att pälsvård i sig inte är obehagligt. 

Hur är då en vältränad hund i hantering? En hund som är van vid hantering av både ägare och andra personer är trygg, avslappnad och trivs i den situation den för stunden befinner sig i. Oavsett om det till exempel är bad och föning, vaccination hos veterinären eller att borsta tänderna. Vana av hantering kan man således ha nytta av vid fler tillfällen i livet.
 
Träna din pudel på att stå på bord, att man tar i tassar, kikar i munnen, borstar, fönar etc. Gör det i korta stunder i början –  fokus på att både du och hunden ska känna sig bekväm och trygg. Ta hjälp av din uppfödare eller närmsta hundsalong/trim för att maskinklippa och klippa din valp de första gångerna om du är osäker och träna enbart på hanteringen hemmavid. Öka svårigheterna för både dig och valpen gradvis. 
 
Marika Ponten grå valp

I denna pälsvårdsserie kommer vi följa valpen Nami när hon ska lära sig pälsvård men också allmän skötsel och hanteringsträning.

Förhoppningen är givetvis att ni ska ha nytta av denna lilla serie av pälsvård/skötsel med er nya familjemedlem! 

Varje del innehåller text och en film.