Pälsvårdsserie för valpar: Klippa tassar med maskin

Att klippa tassarna på sin valp med en klippmaskin kan te sig lite pilligt till en början; tänk på att öva ofta och korta stunder både så att du och din hund ska tycka att det är en mysig och rofylld stund. Håll koll på att skäret på din klippmaskin aldrig blir så varmt att det bränner din hund när du klipper – lägg det ofta mot din arm för att avgöra om det är varmt eller ej.

Om du har en klippmaskin med utbytbara skär (s k ”snap-on” A5) så är det vanligast att man använder sig av skär #10 eller #15. Har du en klippmaskin med fast skär du kan reglera klipplängden med får du prova dig fram vad som passar dig och din hunds tassar bäst.

Ovansidan på tassarna klipps så att själva foten blir klippt, klipp inte för långt upp på benet, och undertill rakar du precis ovanför den stora trampdynan. Du maskinklipper mellan alla tår, trampdynor och klor.

Tassar maskinklipps mothårs så att all päls försvinner, låt maskinen göra jobbet och tryck inte skäret mot trampdynor eller tass utan låt det glida över päls och hud.