Skip to content
Utseende

Pudeln skall vara av normaltyp och ha en karakteristisk, krusig päls och förekommer som ullpudel eller snörpudel. Rasen skall ge intryck av klokhet och ständigt vara alert och aktiv. Den skall vara harmoniskt byggd och ge intryck av elegans och stolthet. 

Aveln ska sträva efter att bibehålla en normalbyggd hund utan överdrifter. Pudel ska vara en hund som passar till många aktiviteter. En aktiv hund som klarar påfrestning och lever ett långt liv utan besvär.

Helhetsintrycket är något av det viktigaste hos en pudel, att vara pudlig kommer både inifrån och utifrån. Pudelns uppförande är unikt och ett stort karaktärsdrag är dess självmedvetenhet, vilket ger uttryck i värdighet och stolthet. En pudel ska ha glimten i ögat, ha humor och tar
gärna clownighet till hjälp för att få uppmärksamhet. En pudel ska bära huvudet och svansen högt! Alla delar av pudelns utseende skall bilda en harmoni och balans.

En pudels kropp ska vara något längre än vad den är hög, men det innebär inte att rasen ska ge ett långt intryck utan den ska alltid uppfattas kompakt med sin korta rygg. Att benen på en pudel är längre än vad kroppens djup är bidrar till stor del till pudelns önskvärda elegans.

Det som ger pudeln dess speciella karaktär är:
• Hundens proportioner, siluett och kroppshållning.
• Den rastypiska attityden som ger pudeln dess stil och elegans.
• Huvud, uttryck och ögon av korrekt standardenligt utseende skapar pudeltyp.
• De rastypiska, lätta rörelserna och pudelns pälskvalitét med tjock tät underull och
strävare täckhår.

Pudeln finns i fyra olika storlekar;

  • Storpudel: Över 45 cm till och med 60 cm med en tolerans på 2 cm uppåt. Storpudel skall vara som en förstorad kopia av mellanpudel.
  • Mellanpudel: Över 35 cm till och med 45 cm.
  • Dvärgpudel: Över 28 cm till och med 35 cm. Dvärgpudel skall i sin helhet ge intryck av en förminskad mellanpudel.
  • Toypudel: Över 24 cm till och med 28 cm (idealet är 25 cm) med en tolerans på 1 cm nedåt. Toypudel skall i sin helhet behålla intryck av dvärgpudel.
Standarden beskriver fem enfärgade färger; svart, vit, brun, aprikosröd och grå. 

Pudelns färger

Historiskt sett fanns pudel i tre färgvarianter; svart, vitt och brunt, med eller utan vita tecken. Enfärgat svart ansågs mest aristokratiskt. Frankrike klassas som pudelns hemland och äger därför rasens standard, alla förändringar av standarden görs av Franska Pudelklubben. När den Franska Pudelklubben bildades och den första officiella standarden skrevs blev bara enfärgade pudlar godkända och är så fortsatt. Idag är fem enfärgade färger godkända och dessa är; aprikosröd, brun, grå, vit och svart. 

Som diskvalificerande fel anger standarden ”päls som inte är enfärgad” samt ”vita fläckar och vitt på tassarna”. Det betyder att enbart pudlar som har någon av de fem godkända färgerna kan få pris på utställning. Standarden anger som ett allvarligt fel ”obestämbar eller ojämn färg”, när man ser på en pudel ska man inte behöva undra vad den har för färg. Det kan t.ex. vara fallet med mycket mörkbruna som ibland kan se svarta ut, svarta som ser grå ut och aprikosröda som kan vara svåra att skilja från vita.

På utställning är det domaren som avgör vad pudeln har för färg, oberoende av vad den är registrerad som.