Pälsvårdsserie för valpar: Hanteringsträning

Förutsättningarna för en lyckad pälsvårdsstund, oavsett vad ni ska göra, grundar sig i att valpen lär sig att bli hanterad. En hund som är van att bli hanterad på olika sätt kommer inte tycka att pälsvården i sig är obehaglig.

Hur är då en vältränad hund i hantering? En hund som är van vid hantering av både ägare och andra personer är trygg, avslappnad och trivs i den situation den för stunden befinner sig i. Oavsett om det till exempel är bad och föning, att få en avmaskningstablett, att dra blod hos veterinären eller att borsta tänderna.

Hanteringsträning kan man således ha nytta av i massor av tillfällen i livet. Skriv gärna ner en checklista för vad ni ska/bör träna på i hantering för att underlätta livet i framtiden. Vilka situationer kan ni tänkas hamna i som gör att din hund behöver bli hanterad på olika sätt? Basera listan på er vardag.

Ska du lägga ner tid och lite extra engagemang så gör det på detta! När ni tränar – gå inte igenom allt samtidigt. Lugn, fokuserad och med målmedvetenhet väljer du vad ni ska träna på just idag, träna korta stunder och belöna frekvent. Träna lite varje dag.

Eftersom att detta är en pälsvårdsserie fokuserar vi på den biten först och främst. För att du och din pudel ska kunna njuta lika avslappnat av pälsvårdandet är följande saker bra att träna på.

Vänj valpen med:

 Öron: att du tittar och petar i och kring öronen
För att kunna plocka, rengöra och även kunna raka och/eller snodda.
 Ögonen: att du tittar i och kring ögat.
För att kunna plocka ut skräp, kunna droppa i vätska samt raka i området kring ögat.
 Munnen: att du lyfter på läppar och kikar på tänderna
För att du ska kunna borsta/skrapa tänder, titta i svalget, kunna ge tabletter och även hålla koll på tändernas hälsa i övrigt. Underlättar också vid rakning av nosen.
 Ben och kropp: att bli struken över både benen och kroppen. Lyft på benen och stryk längs hundens alla kroppsytor. Vänj valpen vid att röra pälsen i alla riktningar.
Grunden för att både bli borstad, kardad, badad och fönad.
 Tassarna: att bli tagen i tassarna. Både ovanpå och under tassen, mellan trampdynor och tår.
För att underlätta kloklippning, rakning av tassar, se efter trampdynor men också för att kunna hantera vid skador etc.
 Bord: att stå, sitta och ligga still på ett bord. Samt bli lyft upp på ett bord.
För att kunna göra övrig hantering underlättar det om hunden är van och trygg med att vistas på (trim)bord. Träna på att kunna ligga på båda sidor, stå och sitta.
 Ljud: att höra ljudet av rakapparat och fön