Skip to content

Per Lundström

Jag växte upp i ett hem med hundar. Min pappa hade Grand Danois vilket jag tror var startskottet för mitt intresse och fascination för Irländsk Varghund och andra stora raser. Under min uppväxt hade vi även Kleine Münsterländer hemma, men som barn vill man givetvis gå sin egen väg – vilket jag också gjorde.

 

Kanske var det därför som min bana som uppfödare började med akvariefiskar, 11 år gammal föddes den först kullen av Mosaikgurami som såldes till den lokala zooaffären. I slutet av sjuttiotalet blev jag intresserad av hur olika travhingstar tycktes nedärva egenskaper som lämpade sig bättre i olika väder. Så jag skrapade ihop pengar så jag kunde köpa en utgåva av stamboken, vilken var väsentligt mycket tjockare än en Bibel, därefter började intensiva studier för att bevisa mina teorier. Så min dröm då (och den finns fortfarande kvar) är att åtminstone få föda upp ett föl och se om den får de egenskaper som jag tror.

 

Det var en tillfällighet att det blev hundar och framför allt Irländsk Varghund, de första hundutställningar jag bevistade var Terrierklubbens. Efter mitt första närmare möte med rasen, så var jag ”biten” och har nu svårt att se mig själv utan dem.

 

Min första varghundskull hade jag med prefixet Pre-Eminence’s, födde även upp strävhåriga dvärgtaxar under det prefixet. Jag har också varit delaktig i att föda upp 14 afghanhundskullar som har haft stor framgång i både lure coursing och utställning.

 

Sedan 1997 föder jag bara upp Irländsk Varghund och sedan 1998 har jag fött upp under ett nytt prefix – Greirish. Jag har hittills fött upp och ägt mer än 75 champions och toppvinnande lure coursing hundar.

 

Sedan 1994 har jag dömt på inofficiella utställningar och utbildade mig till officiell exteriör domare 2002. Hittills har jag dömt i Australien, Danmark, England, Estland, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Kanada, Luxemburg, Nederländerna, Nord Irland, Norge, Polen,  Slovakien, Tjeckien, Vitryssland, Ungern, USA och naturligtvis en hel del i Sverige.

 

Jag har hållit utbildningar och föreläsningar  i anatomi och utbildningar för specifika raser sedan 2005 och för att nämna något arrangemang som jag planerat, skapat material till och genomfört så är väl The Afghan Hound World Congress 2008 den som jag är mest stolt över. I två dagar genomfördes den på engelska, med närmare 100 gäster från hela världen. Genom åren har jag också haft olika förtroende uppdrag inom kennelklubbsorganisationen, däribland ordförande för Svenska Vinthundsklubben och Hallands Kennelklubb.

 

Jag är auktoriserad att döma raser eller under utbildning  på raser i alla grupper utom grupp 7. Gruppallrounder för grupp 4 och 10. Pudel har jag följt länge bl a för att Maragreth Vear (kennel Racketeer) hade sitt trim i våra lokaler i slutet av 90-talet. Jag har påbörjat min resa mot att bli auktoriserad pudeldomare genom ett antal passiva elevtjänstgöringar.

 

Jag arbetar som Affärsutvecklare för en svensk bank sedan 35år tillbaka. Tillsammans med min fru Eva driver vi en klinik med inriktning på friskvård och rehabilitering av hundar – DogMotion i Tumba.

Tidigare har jag drivit både huddagis, hund & katt butik och mindre veterinärkliniker.

Jag beklagar såklart att Charlott blev sjuk, men jag är också oerhört glad att få döma denna utställning. Jag ser verkligen fram emot en trevlig dag tillsammans med er.

Per Lundström

www.greirish.se