Skip to content

Domarpresentation Tarmo Viirtelä, Finland

Tarmo

Jag började med hundar på 1960-talet. Min första hund var en airedaleterrier. Jag har ägt/fött upp några terrierraser, afghan, amerikansk cockerspaniel och field spaniel. (Importerade och födde upp första kullen inom rasen i Skandinavien).

Nu har jag några pudlar, foxterrier och havanese.

Med pudlar startade jag 1986 när jag köpte en vit storpudelhane. Lite senare kom en vit tik från Escorts och en svart hane från Twin Tops. Jag födde genom åren upp ett tiotal storpudelkullar.

Första mellanpudeln, som blev min stamtik, kom från Curlfinch, Holland. Int Ch Curlfinch Annabel var vinstrik och en mycket bra avelstik med ett trevligt temperament. Hon blev mor till 10 champions. Nu har jag sjunde generationen efter henne. Jag har några andra tiklinjer också. Den senaste är kullsyster till Cruftsvinnaren Lenholl Dikar at Michandy. Lenholl Divina har just nu fyra valpar. Jag har även ägt några mycket fina avelshanar, t ex Ch Warming Brown Rigoletto och hans son Ch Milamarten Parcival. Parcival var på visit i Sverige ett år hos Kennel Rusch och lämnade många fina kullar. Mest berömda är syskonparet Ch Cashas Working Pal och Ch Cashas Walking Promise.

Genom åren har det blivit snart 50 finska champions av egen uppfödning på mellanpudel och många som jag har exporterat utomlands har varit mycket vinstrika i olika länder. Vill nämna ett par från senaste tiden: Ch Nutlee First Impression i två år vinstrikaste mellanpudel i Belgien och Nutlee Mr Colion Noir i Sverige som har vunnit mycket på sista tiden och ännu är under två år.  Många dvärg- och toypudlar som jag har fött upp eller ägt har varit betydelsefulla vinnare och avelshundar.

I snart 50 år har jag haft egen hundsalong och tidigare var jag flitigt anlitad handler. Har även trimmat och visat två hundar till Årets Hund i Finland. 1988 var det Bouvier des Flandres Ch Zep Hilde v Axmagal, ägare A. Aarnio och 1992 Strävhårig foxterrier Stårups Ruud Gullit som var min egen hund.

Som domare började jag för snart 35 år sedan och jag dömer omkring 100 raser. Det är många år sedan jag dömde i Sverige och jag ser verkligen fram emot att få döma många fina hundar hos er!

Tarmo