Skip to content

  

Mentorer

Du kanske funderar på…

…att ta en kull på din tik?
…att låna ut din hane för parning?
… vad en mentor är?
… hur man hittar en mentor?

Det är många frågor och tankar som kan snurra runt när man är ny inom  ett område därför kan det vara tryggt att ha en mentor att stötta sig emot och ställa frågor/lyfta tankar med. En mentor har erfarenhet som uppfödare eller hanhunds ägare, alltså lämpad för att ge dig stöd och råd i denna process. 

Södra avdelningen vill gärna hjälpa dig med svar på frågor och funderingar, vi har många mentorer med stor kunskap och erfarenhet inom detta område (allt från avel till färggenetik) och har därför valt att sammanställa följande info nedan. 

Vanliga områden som brukar diskuteras med sin mentor.

I grund och botten handlar det om att man som mentor brinner för avel och uppfödning, en mentor är mån om att bevara pudel rasstandarden.  Alltså rasstandard och att tänka på inför en valpning är ofta ett stort ämne. Frågor som färggenetik, hälsa eller pappersarbete vid uppfödning dyker också ofta upp. Parning, dräktighet samt valpskötsel är också en viktig punkt att tänka på. Det finns olika senarior inom försäljning som ex foderhundsavtal eller bibehållen avelsrätt. Att förbereda valpen inför flytt, de olika stegen som händer under 8 veckor då valpen är hos dig. Alla dessa olika områden som är nämnda ovan är det viktigt att vara insatt i. 

Hur hittar man en mentor?

Vi har sammanställt en informations lista längst ner på sidan.
Klicka på namnet för att läsa mer om respektive mentor.Vi har mentorer som har kunskap om alla olika storlekar och färger. 

Södras Mentorer

Tidigare har Pudelklubben haft kloka gummor som funnits tillgängliga för frågor om avel och uppfödning och pudel i allmänhet. De har nu ersatts av mentorer inom olika storlekar och färger och finns representerade i Pudelklubbens alla avdelningar. Alla har stor kunskap om rasen och lång erfarenhet av uppfödning. Mentorerna för tikar har erfarenhet av uppfödning och mentorerna för hanhundar har erfarenhet av utlånade av avelshannar. Våra mentorer har inte alltid samma avelsmål och synen på avel och uppfödning kan skilja sig åt något men alla mentorer har pudelns rasstandard och SKK:s regler för uppfödning i första rummet.

Vi i södra avdelningen har utsett, Cecilia Hörnlund Hightops kennel, Christel Berglund Swanline’s, Lene Strandvad Brammarps, Christina Nilsson Saxbyns, Christel Tevin Klagstorpsgården och Doris Backe Splash.

 

 
 
 

Södras Mentorer - Kontaktupg

 

Har du frågor om avelkombinationer så har Pudelklubben också en avelsrådgivare som kan ge råd, läs mer här.