Från SKK-Avelskommitté

Protokoll fört vid sammanträde i Svenska Kennelklubbens Avelskommitté 2013-03-12

 § 40 Risken för att kryptorchida hundar drabbas av cancer

Förelåg för AKs kännedom ett av de många uttalanden som idag finns om risken för att kryptorchida hundar ska drabbas av cancer. Uttalanden som ger en felaktig bild och sedan används som argument för kastration. I det aktuella fallet får påståendet, som publicerats på en välbesökt webbsida, troligtvis extra stor spridningskraft då veterinären är välkänd genom sin medverkan i TV program.

Åke Hedhammar informerade om att studier visat att kryptorchid hund löper en något förhöjd risk att drabbas av testikelcancer jämfört med en hund med normal testikelstatus. Detta ska dock ställas i relation till den mycket låga risken för att en hund ska drabbas av testikelcancer och som därmed inte motiverar en kastration. Risken för att hunden drabbas av komplikationer i samband med det kirurgiska ingreppet vid kastration är högre.

Den osakliga information som i olika sammanhang sprids kring nyttan av kastration och den aggressiva marknadsföringen av kastration har tidigare diskuterats inom AK och resulterat i en policy som bl.a. finns publicerad på SKKs webbsida.

AK beslöt att tillfråga lämplig sakkunskap om att skriva en mycket konkret informationstext i ämnet som komplement till SKKs policy.