Pälsvårdsserie för valpar; “Raka ansiktet”

Har du precis hämtat hem en härligt sprallig fyrbent familjemedlem? Grattis!! Ni kommer ha många roliga stunder tillsammans under massa år framöver.

En del av er vardag kommer bestå av pälsvård – en välskött pudel är en välmående pudel, oavsett om den är kortklippt eller har lång päls. Vi kommer följa valpen Nami när hon ska lära sig konstens alla regler när det kommer till att vara pudel och detta med både pälsvård men också allmän skötsel och hanteringsträning. Förhoppningen är givetvis att ni ska ha nytta av denna lilla serie av pälsvård/skötsel med er nya familjemedlem!

Först ut är rakning av ansikte.

Ansiktet på en pudel rakas kort ca vart 14e -20e dag beroende på hur snabbt pälsen växer på individen samt hur kortklippt hundens ägare vill ha ansiktet. Det går givetvis också bra att lämna lite päls i ansiktet, mer teddy-likt, men tänk då på att det ändå behöver klippas kort runt mungipor, ögon och öronöppning.

Om du har en rakapparat med utbytbara skär (s k ”snap-on” A5) så är det vanligast att man använder sig av skär #10 eller #15. Har du en maskin med fast skär du kan reglera klipplängden med får du prova dig fram vad som passar dig och din hunds hud bäst.

Glöm inte att du behöver hanteringsträna din valp ofta och i korta stunder så att valpen blir van vid att sitta still, van vid ljudet av maskinen och van vid att du tar i valpen. I början är det viktigare att du och hunden lyckas tillsammans – raka ofta, korta stunder, och fokusera på att det blir en trevlig stund för både dig och valp snarare än att resultatet blir perfekt.

Du börjar med att raka från kanten av örat till ögonvrån i en rak linje sett från sidan.

Fortsätt under ögats nedre kant och fram mellan ögonen och över nosryggen. Mellan ögonen rakar du så det går en linje mellan ögonvrå till ögonvrå över nosryggen.

Kinderna och ner mot halsen rakas så att det rakade partiet i ansiktet och ner mot halsen skapar ett V.

Fortsätt sedan att raka mungipor och hakan.

Tänk på att alltid sträcka huden, oavsett om du rakar med eller mothårs, så får du ett bättre resultat och du minskar risken för att skada huden.