Skip to content

Pudeln har en karaktäristisk spänstig, lockig, krusig och ullig päls – den går att klippa i oändligt många frisyrer för vardagsbruk och vill du ställa ut finns det varianter av lejonklippning att välja mellan

Rasen fäller inte, vilket är praktiskt, men växer istället konstant och kräver därför att man klipper den med jämna mellanrum. Oavsett om du vill ha din pudel i en utställningsfrisyr eller en mer lättskött nedklippt variant så behöver den vårdas för att må bra.  Utställningsfrisyrerna kräver mycket klippning, borstning och badning. 

De frisyrer som är godkända för utställning är olika varianter av lejonklippning samt Toilette-60. Hemmafrisyrerna kräver inte lika mycket arbete och man kan lära sig att göra det själv. Det finns t.ex. lamm- och terrierklippning. Vill man ha en riktigt lättskött hund så kan man kortklippa den helt. Gemensamt för alla frisyrer är att nos och tassar behöver maskinklippas regelbundet med några veckors mellanrum. Den kan badas så ofta det behövs.

Variationerna är oändliga!

För att livet med pälsvård ska bli lättsamt både för dig och din hund är det viktigt att ni tränar på detta redan från valpstadiet. Börja med att lära valpen att bli hanterad; sätt upp den på bordet, varje dag någon stund, och borsta igenom pälsen. När de är små så får de oftast inga tovor i sin päls. Vänj valpen att du pillar och tittar på klor och i öron. Kika på tänderna. 

Om du sedan vill klippa din hund själv finns det ofta kurser genom avdelningen där du bor, pudelklubben har också ett klipphäfte man kan köpa som noga går igenom grunderna för att bada, borsta, föna och klippa vardagsfrisyrer.